SLOVENSKA AVTOMOBILSKA INDUSTRIJA JE EDEN NAJPOMEMBNEJŠIH GENERATORJEV INOVATIVNOSTI

Predstavniki najpomembnejših slovenskih dobaviteljev globalni avtomobilski industriji, ki smo zbrani v Strateškem razvojno inovacijskem partnerstvu SRIP ACS+, katerega nosilec je ACS Slovenski avtomobilski grozd,  smo se srečali na strateškem posvetu. Udeležil se ga je tudi predsednik Vlade RS dr. Robert Golob z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem in ministrom za okolje, podnebje in energijo Bojanom Kumrom. Premiera in prisotne ministre smo seznanili s konkretnimi aktivnostmi na področju inovativnega razvoja izdelkov in rešitev v Misiji GREMO ter jim predstavili prebojne in nagrajene inovacije za zeleno in digitalno preobrazbo avtomobilske industrije.

Misija GREMO korenito spreminja slovensko avtomobilsko industrijo

V slovenski avtomobilski industriji smo leta 2021 sprejeli odločitev o svoji celoviti zeleni in digitalni preobrazbi. Oblikovali smo Misijo GREMO (GREen MObility), vzorčen primer povezovanja gospodarstva, znanosti in države, s katero naša avtomobilska podjetja pospešeno prehajajo iz proizvodnje komponent in sistemov za motorje z notranjim zgorevanjem v razvoj in proizvodnjo komponent, sistemov in tehnologij za električna in elektrificirana vozila prihodnosti. Misijo je odločno podprla Vlada Republike Slovenije, zato je z našimi avtomobilskimi podjetji in raziskovalnimi institucijami maja 2023 podpisala tudi dogovor o strateškem partnerstvu.

Pomembnost sprememb dobro razume tudi Vlada republike Slovenije

Danes, tri leta po tem prelomnem dogodku, se slovenska podjetja v Misiji že lahko pohvalijo s številnimi projekti ter konkretnimi rešitvami in prebojnimi inovacijami, ki podpirajo udejanjanje straških ciljev Misije GREMO. Te Slovenijo postavljajo v center razvoja novih tehnologij za zeleno in trajnostno mobilnost. K temu je ogromno pripomoglo tudi razumevanje slovenske politike, da naša podjetja v avtomobilskem in mobilnostnem sektorju za krepitev svoje konkurenčnosti nujno potrebujejo preobrazbo. Predvsem na področju komponent in sistemov za elektromotorske pogone električnih vozil, na baterijskih hranilnikih energije ter lahkih materialih in konstrukcijah, s spremljajočim razvojem novih izdelavnih tehnologij za celovito zeleno in digitalno preobrazbo.

Inovativnost ključ do uspeha

Številne nagrade za inovacije, ki jih podjetja vsakoletno prejemajo za različne razvojne dosežke pričajo o tem, da avtomobilska industrija predstavlja enega najbolj prodornih segmentov slovenskega gospodarstva. Na lanskem  GZS-jevem Dnevu inovativnosti so denimo podjetja, člani našega SRIP-a, pobrali več, kot četrtino vseh nagrad. Tovrstni inovativni preboji so za nastop na zahtevnih globalnih trgih, ki nenehno iščejo nove priložnosti in inovativne odgovore na sodobne izzive, nujni. Zato se podjetja v Misiji GREMO že veselijo novih projektov, med drugim investicije osredotočene na razvoj rešitev za baterijske sisteme električnih vozil prihodnosti imenovane BATMAN in investicije, namenjene novim rešitvam zniževanja mase vozil LIGHTWEIGHT.

Sodelovanje za skupno dobro

Vsega tega pa zagotovo ne bi bilo brez odličnega sodelovanja partnerjev v tem, za avtomobilsko industrijo izjemno pomembnem projektu. Ti se namreč dobro zavedajo, da sami nikoli ne bodo mogli doseči tega, kar lahko s skupnim razvojem in nastopom na trgu. Prebojne rešitve, razvite v Misiji GREMO in izkušnje, ki jih partnerji pri tem pridobivajo, so neprecenljive. Med njimi se tkejo tudi močne vezi, zaradi katerih vsi postajajo boljši in močnejši ter si medsebojno pomagajo na različnih področjih. Tako sodelovanje ne poteka le na tehnično-tehnoloških področjih, ampak tudi drugod. Ob lanskih katastrofalnih poplavah so zato partnerji brez odlašanja takoj priskočili na pomoč kolegom iz TAB-a in KLS-a ter jim ponudili svoje strokovnjake za sanacijo uničenih in poškodovanih proizvodenj ter tako pomembno pomagali pri ponovnem zagonu njihovih aktivnosti.

O Misiji GREMO in Inovacijski konferenci si več lahko preberete in ogledate tudi na spletni strani RTV Slovenija.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10 % k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj