LAHKO VODIK POSTANE GORIVO PRIHODNOSTI?

Ekipa SRIP-a ACS+ se je v Budimpešti udeležila dvodnevne mednarodne konference o vodiku Hydrogen Open 2024. Na njej je okoli 200 strokovnjakov, predstavnikov podjetij, razvojnikov in vlagateljev iskalo nove rešitve na področju vodikovih tehnologij, energije in uporabe tega perspektivnega energenta v transportu in mobilnosti.

Čeprav je do komercialne uporabe vodika še dolga pot, so se udeleženci konference Hydrogen Open 2024 strinjali, da ima vodik velik potencial kot gorivo prihodnosti. Še vedno je največ izzivov na področju pridelave, hranjenja in transporta tega energenta, pa tudi cena je trenutno še vedno previsoka za bolj množično uporabo vodika v mobilnostne namene. Govorci na konferenci so se zato strinjali, da več konkretnejšega dogajanja v tej smeri lahko pričakujemo po letu 2030.

Kljub temu nekatera podjetja že aktivno razvijajo rešitve na tem področju. V nekaterih državah tako že vozijo vlaki na vodik, na voljo so osebno avtomobili, ki jih poganja ta energent. Poleg tega se razvijajo tudi elektrolizatorji za pridelavo vodika iz vode, vodikove shrambe, polnilnice in ostala infrastruktura, nujno potrebna za oživitev trga s tem zanimivim energentom.

Madžarska, organizatorica konference, želi na tem področju postati vodilna država za razvoj in uporabo vodikovih tehnologij v Srednji in Vzhodni Evropi ter povezovalka med Vzhodom in Zahodom. Zato že aktivno gradi primerno infrastrukturo, ki jo zdaj primanjkuje in testno vpeljuje uporabo vodikovih vozil, kot so denimo avtobusi za prevoz oseb med Budimpešto in Vecsésom. Z mednarodnim sodelovanjem želi tudi Slovenija postati regionalni povezovalni center za razvoj vodikovih tehnologij za osebna, tovorna in delovna vozila.

V SRIP-u ACS+ smo konferenco izkoristili tudi za mreženje in povezovanje z novimi mednarodnimi poslovnimi partnerji na skupnih razvojnih projektih. Eno takšnih je podjetje Ikarus, z več kot 130 letno tradicijo, ki z uporabo tehnološko najnaprednejših rešitev razvija in izdeluje električne avtobuse. Dogovorili smo se, da skupaj poiščemo načine za prihodnje sodelovanje in skupen nastop na perspektivnem globalnem trgu zelene mobilnosti.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10 % k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj