PRODAJA BATERIJSKIH ELEKTRIČNIH VOZIL JANUARJA NAVZGOR, NA PRVEM MESTU ŠE VEDNO BENCINARJI

Združenje evropskih proizvajalcev vozil ACEA v tokratnem poročilu ugotavlja, da so se registracije novih vozil po upočasnitvi rasti decembra 2023 v januarju na medletni ravni povečale za več kot 12 odstotkov. Januarja letos je bilo tako registriranih skoraj 852.000 vozil, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani malenkost več kot 760.000.

Januarja je bilo v Evropski uniji največ novih registracij še vedno opravljenih v segmentu bencinskih vozil (35,2 %), sledijo hibridna električna (28,8 %) in dizelska vozila (13,4). Baterijski električni avtomobili na četrtem mestu predstavljajo skoraj 11-odstotni tržni delež. Njihova prodaja se je januarja letos povečala za skoraj 30 %, na nekaj manj kot 93 tisoč enot. Pri tem štirje največji trgi, Belgija, Nizozemska, Francija in Nemčija, predstavljajo kar dve tretjini vseh registracij tovrstnih avtomobilov.

Podrobnosti si preberite na spletni strani ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10 % k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj