ŠTEVILO NOVOREGISTRIRANIH VOZIL VZTRAJNO NARAŠČA

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov ACEA ugotavlja, da se je število novoregistriranih vozil v Evropski uniji tudi septembra povečalo, in sicer za 9,2 odstotka oz. 861.062 enot. To je že štirinajsti zaporedni mesec rasti avtomobilskega trga EU-ja. Največjo rast pa sta imela italijanski in francoski trg.

Septembra se je na evropskem trgu prodalo največ vozil na bencinski pogon (34 %), sledila so hibridna (27 %) in baterijska električna vozila (15 %) ter dizelska (13 %) in priključni hibridi (8 %). Tržni delež baterijskih električnih avtomobilov je tako dosegel skoraj 15 odstotkov, kar je za 14 odstotkov več kot septembra lani. To je bilo že tretjič letos, da so baterijski električni avtomobili presegli dizelsko gorivo, zaradi česar so tretja najbolj priljubljena izbira za nove kupce avtomobilov.

Hibridno-električni avtomobili so ohranili svoj položaj druge najbolj priljubljene možnosti, saj predstavljajo znatnih 27,3% trga. Čeprav so bencinski avtomobili še vedno najboljša izbira kupcev, se je njihov tržni delež zmanjšal s 35 odstotkov septembra 2022 na 34 odstotka letos.

Več informacij o številu novih registracij in tipih vozil dobite na spletni strani ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj