NEMČIJA DO LETA 2030 POTREBUJE NA CESTAH BISTVENO VEČJE ŠTEVILO ELEKTRIČNIH VOZIL

Po analizi inštituta Wuppertal iz Nemčije, ki jo je izvedel za okoljevarstveno organizacijo Greenpeace, bo do leta 2030 potrebno bistveno večje število električnih vozil, da bi dosegli podnebne cilje v prometu. Analiza napoveduje, da bo poleg trenutno načrtovanih 15 milijonov potrebnih še dodatnih 5 milijonov popolnoma električnih vozil, ki naj bi nadomestila vozila z motorji z notranjim zgorevanjem.

Po podatkih Zvezne uprave za avtomobilski promet je trenutno na nemških cestah okoli 650.000 povsem električnih vozil od skupno več kot 48 milijonov vozil.

Analiza navaja tudi, da se emisije CO2 na račun avtomobilskega prometa ne bodo znižale na 52 mio ton, kot je vladni cilj, temveč bodo izpusti za več kot 20% višji oz. 64 mio ton CO2.

Analiza predlaga tudi nekatere dodatne ukrepe za pospešitev znižanja CO2 kot na primer uvedba nove registracijske dajatve za CO2 intenzivna vozila, celovito reformo obdavčitve službenih vozil in prepoved novih registracij za vozila z bencinskimi in dizelskimi motorji od leta 2025.

**** 

Nazaj