Partnerji v projektu Edison z eCeljem za rast lokalnih ekonomij regije

Partnerji v projektu Edison z eCeljem za rast lokalnih ekonomij regije

16. 09. 2017 | Novice

Ob 50-letnici Mednarodnega obrtnega sejma MOS so strateški partnerji mednarodnega mobilnostnega projekta Edison (navedeni spodaj) in eCelje (številni slovenski Rotary klubi in Rotary Slovenija, občina Celje in Celjski sejem ter strateški partnerji Edisona) v okviru Dnevov rotarijskega prijateljstva za rast lokalnih ekonomij regije svečano odprli projekt »Edison eCity.« Z njim partnerji v slovenske občine vpeljujejo celovit koncept elektromobilnosti. Kot prva v projektu je ta koncept prevzela Občina Celje in s tem javnosti sporočila, da je prihodnost v zeleni energiji in mobilnosti.

Razvoj vzdržne zelene mobilnosti prihodnosti je nujen za dolgoročno vzdržno in uspešno družbo prihodnosti. Pri tem pomembno vlogo igrajo ambicija po inovativnih prebojih, sodobne tehnologije, primerna infrastruktura in sposobnost stopiti skupaj za uresničevanje skupnih ciljev. Slovenija z mednarodnim mobilnostnim projektom EDISON - Eco Driving Innovative SOlutions and Networking, v katerem je zbranih več kot 40 strateških partnerjev, podjetij, raziskovalno-izobraževalnih institucij, občin in rotary klubov, pospešeno razvija model učinkovitega prenosa dostopnih in uporabniku prijaznih tehnologij zelene mobilnosti na trg. Partnerji v projektu si prizadevajo, da bi zelena mobilnost in z njo povezane tehnologije kar najhitreje zaživele v praksi. Ambasador projekta Edison dr. Iztok Seljak iz Hidrie je prepričan, da bo Slovenija z Edisonom vstopila v samo jedro globalnega razvoja zelenih mobilnostnih tehnologij in rešitev prihodnosti: »Edison je predvsem inovativni nov poslovni model brezmejnega sodelovanja med znanostjo, izobraževanjem in gospodarstvom, med javnim in zasebnim v skupno dobro, s katerim bomo prevzeli vodilno vlogo pri kreiranju in aplikaciji inovativnih prebojnih rešitev zelene mobilnost prihodnosti v Sloveniji, regiji Evropi in globalno«.

Z razvojem, izdelavo in vpeljavo človeku prijaznih zelenih mobilnostnih tehnologij, partnerji Edisona pomembno prispevajo k varovanju okolja, krepitvi gospodarstva, boljši kakovosti življenja in s tem boljšemu svetu za vse nas. Ker je večina od tega tudi temeljnih načel rotarijstva, so se projektu pridružili številni Rotary klubi iz Slovenije in Srbije. Skupaj in povezani želijo prispevati k rasti blaginje in širšemu zadovoljstvu tako Slovenije kot regije. Bodoči guverner Rotary Slovenija Janez Lipec je ob tem spomnil, da so slovenski Rotary klubi s projekti e-mobilnosti v humanitarne namene začeli že leta 2015, s tem namenom pa so bili aprila letos skupaj z Rotary klubi iz Srbije tudi v Beogradu: »Edison eCelje je konkreten velik prispevek k rasti slovenske in regionalne ekonomije. Rotarijsko kolo se z njim vrti še hitreje in odgovorneje in vzporedno v skupnem nastopu poganja še marsikatera druga kolesa.«

Z vpeljavo koncepta Edison eCity Občina Celje s partnerji Edisona postopoma postavlja številne nove električne polnilne postaje v Celju, v svoj vozni park uvaja električne avtomobile. V Celju bo kmalu začel voziti tudi električni taksi, na razpolago bo medkrajevni dnevni najem električnih vozil (e-car sharing), ki ga nameravajo partnerji razširiti po vsej Sloveniji. Župan Celja Bojan Šrot poudarja, da se v Občini zavedajo, da je za zeleno prihodnosti potrebno razmišljati izven okvirjev, tudi pri investicijah in projektih. Ne le pri energetski obnovi stavb, tudi pri transportu je zelo pomemben čim manjši ogljični odtis, pravi, zato sledijo konceptu elektromobilnosti: »Želimo biti zgled ostalim občanom, zato smo nedavno kupili prvo električno vozilo in smo v fazi nakupa še enega. V Celju je na voljo kar nekaj polnilnih postaj za električna vozila. Z izgradnjo polnilne infrastrukture in spremenjeno parkirno politiko želimo spodbuditi občane, da kupijo e-vozila.« Prav zato so skupaj s partnerji za Celjane in ostale obiskovalce knežjega mesta v času 50. MOS-a na eni rednih mestnih prog organizirali brezplačne vožnje s slovenskim električnim avtobusom Vivo Bus in jim omogočili preizkuse številnih električnih vozil.

Ker projekt Edison pokriva vse ključne strateške usmeritve EU, ga od njegovega samega začetka spremljata tako slovenska vlada s pristojnimi ministrstvi kot evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je zato svečano odprla tudi Edison eCelje. S projektom in načrtovanim Edison inovativnim centrom v Kopru se tako Slovenija spreminja v naravni laboratorij zelene mobilnosti prihodnosti in v vzorčni poligon za kreiranje in testiranje inovativnih zelenih tehnologij. Partnerji s tem zagotavljajo dodatno gospodarsko rast, nova kakovostna delovna mesta, preprečujejo beg možganov ter k nam privabljajo tuje vlagatelje in strokovnjake, ki s svojim inovativnim znanjem in rešitvami za vse nas gradijo lepšo in čistejšo prihodnost.

mos

Partnerji iniciativne skupine in podpisniki pisma o nameri so (po abecednem vrstnem redu) ABC rent a car in turizem d.o.o. – Europcar Slovenija, ABELIUM d.o.o., ADVENTURA HOLDING d.o.o., AVANTCAR, poslovni inženiring d.o.o., AVRIGO d.o.o., CELJSKI SEJEM d.d., DRUŠTVO S RALLY, E3, energetika, ekologija, ekonomija d.o.o., ELAPHE d.o.o., ELEKTRIČNA VOZILA F d.o.o., ELEKTRO CELJE d.d., ELEKTRO PRIMORSKA d.d., ETI d.d., ETREL d.o.o., E3, energetika, ekonomija in ekologija d.o.o., GOR KOLESA d.o.o., GOLEA, goriška lokalna energetska agencija, HIDRIA d.o.o., IOLAR d.o.o., ISKRA Mehanizmi d.o.o., IZLETNIK Celje d.o.o., KOLEKTOR GROUP d.o.o., KORONA Inženiring d.d., MESTNA OBČINA CELJE, MESTNA OBČINA KOPER, MESTNA OBČINA NOVA GORICA, MESTNA OBČINA NOVO MESTO, MESTNA OBČINA VELENJE, NGV d.o.o., OMV Slovenija d.o.o., PETROL d.d., PLAN-NET SOLAR d.o.o., PODKRIŽNIK d.o.o., RAZVOJNI CENTER NOVO MESTO d.o.o., ROTARY KLUB IDRIJA, ROTARY DISTRIKT 1912 (Slovenija), SiEVA d.o.o., Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo na področju Mobilnosti SRIP ACS+, ŠPICA International d.o.o., TPV d.o.o., UP FAKULTETA ZA MANAGEMENT, ZAG ZAVOD ZA GRADBENIŠTVO, ZAVOD 404, ZDRUŽENJE ZA PROMET pri GZS, partner v SRIP ACS+.

 

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

Nazaj