PRIČAKOVANJA V NEMŠKI AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI

V marcu 2022 so nemški proizvajalci avtomobilov znižali svoja pričakovanja, kot še nikoli do sedaj. Kazalnik za celotno industrijo se je znižal iz 14,4 točk februarja na -43,1. točk v marcu.

»Posledice ruske agresije nad Ukrajino povečuje cene nafte in plina, kar v avtomobilski panogi dviga strahove, da bi prodaja novih avtomobilov lahko padla«, pravi Oliver Falck, direktor centra IFO za industrijsko organizacijo in nove tehnologije. "Višje cene energije pa vplivajo tudi stroške proizvodnje po vsej dobavni verigi."
Proizvajalci avtomobilov so svoje sedanje stanje ocenili kot slabše napram februarju 2022; ta kazalnik je padel 28,3 točk na -13,5 točke. "Pomanjkanje sestavnih delov se je še povečalo. Težave nastopajo tudi v transportu, saj ukrajinski vozniki tovornjakov niso na voljo za delo, ker se vključujejo v obrambo svoje države, kar je popolnoma ustavilo transport. Poleg tega, primanjkuje tudi ključnih komponent, kot so kabli," pravi Falck. Pričakovanja cen so se v februarju dvignila na rekordno raven 86,0 točk, kar je za 8,1 točke več kot v februarju.
"Rusija, za nemške avtomobilske izdelovalce, ni zelo pomemben trg," dodaja Falck. Naročila ostajajo visoka, kazalnik povpraševanja pa se je februarja dvignil na 37,5 točke, kar je na 20 točk višje kot februarja letos.
"Dobavitelji bodo čutili krizo surovin po vsem svetu," pravi Falck. Njihova pričakovanja so v marcu padla na - 37,9 točke, kar je padec 31,2 točk v primerjavi s februarjem letos. Naročil je malo, povpraševanje pa je v marcu spet padlo, s plus 9,8 točke na -7,5 točke. Dobavitelji so svoja proizvodna pričakovanja zmanjšali iz 0,7 točke februarja na -28,1 točke marca. V naslednjih mesecih ne bo novo ustvarjenih nova delovnih mest. 

Vir: https://www.ifo.de/en/node/68852 

Nazaj