RAZMERE V NEMŠKI AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI SE NEKOLIKO IZBOLJŠUJEJO

Poslovni položaj nemških avtomobilskih proizvajalcev in njihovih dobaviteljev je decembra še vedno napet, po podatkih najnovejše raziskave inštituta IFO. Kazalnik se je decembra povečal na plus 1,5 točke, medtem ko je novembra znašal minus 1,5 točke. "Na splošno se zdi, da je nemška avtomobilska industrija danes v boljšem položaju kot je bila konec poletja 2022," pravi profesor Oliver Falck, direktor centra IFO za industrijsko organizacijo in nove tehnologije. Vendar pa pričakovanja za prihodnje mesece ostajajo previdna. Še septembra so v avtomobilski industriji pričakovali, da se bo dobiček v drugi polovici leta zmanjšal.

Zaupanje se vrača zlasti proizvajalcem avtomobilov. Povpraševanje se je zmanjšalo manj kot novembra. Stanje naročil se je stabiliziralo, proizvajalci pa so bili s svojimi knjigami naročil bistveno bolj zadovoljni. "Vendar pa avtomobilske proizvajalce še naprej pesti pomanjkanje vmesnih izdelkov," pravi Falck. Zaradi tega niso mogli obdelati nekaterih naročil. Pričakujejo, da bodo v prihodnjih mesecih lahko izdelali več vozil.

Med dobavitelji pa so razmere še vedno napete. Kazalniki trenutnega stanja in poslovnih pričakovanj ostajajo negativni tudi decembra. "Ponudba nekaterih vmesnih izdelkov nekoliko zmanjšuje," pravi Falck. Decembra je 55 odstotkov dobaviteljev poročalo o težavah z dobavo surovin, kar je najnižji odstotek od avgusta 2021, ko je bilo to vprašanje prvič zastavljeno.

 

 

 

****

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

Nazaj

Aktualni dogodki ... Vsi dogodki