REGISTRACIJA NOVIH AVTOMOBILOV V EU ŠE VEDNO RASTE

Po ugotovitvah Evropskega združenje proizvajalcev avtomobilov ACEA se je avtomobilski trg v Evropski uniji oktobra močno povečal. Število novih registracij je namreč naraslo za 15 odstotkov na skoraj 856.000 enot. Avtomobilski trg, merjen s številom registracij novih vozil raste že petnajsti mesec zapored.

Največ novih avtomobilov so oktobra registrirali v Franciji (21,9 %), Italiji (20 %) in Španiji (18,1 %), medtem ko je nemški avtomobilski trg zabeležil nekoliko skromnejšo rast, slabo 5-odstotno. Pri tem se je povečal delež registracij avtomobilov na baterijski pogon (14,2 %), s čimer je ta segment vozil prvič presegel skupni delež dizelskih motorjev (12 %). Največ baterijskih vozil se je prodalo v Belgiji in na Danskem, v Nemčiji, Franciji in Italiji so registrirali največ hibridnih avtomobilov, v Belgiji in Franciji pa največ priključnih hibridov. Hibridno-električni avtomobili so si s skoraj 29-odstotnim tržnim deležem zagotovili tudi drugo mesto na lestvici novih registracij vozil, medtem ko so bencinski avtomobili ohranili vodilno vlogo, čeprav se je oktobra njihovo število zmanjšalo na 33,4 %.

Več o tem si preberite na spletni strani združenja ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj