Slovenski dobavitelji se bodo predstavili ruskemu AvtoVAZU

01. 04. 2014 | Novice

Ljubljana, 1. 4. 2014 – Po izjemno odmevnih in uspešno izvedenih predstavitvah slovenskih dobaviteljev v razvojno-inovacijskih centrih BMW Group, Škoda Auto in FIAT Group v minulem letu, GIZ ACS Slovenski avtomobilski grozd in javna agencija SPIRIT Slovenija nadaljujeta s tovrstno skupno prakso in organizirata »Dan slovenskih avtomobilskih dobaviteljev«, ki bo potekal 24. in 25. aprila 2014 v AvtoVAZU (Togliatti, Samarska regija, Ruska federacija, sestavni del skupine Renault-Nissan).

Program dogodka je razdeljen na dva dela. Prvi dan bo razstava komponent, orodij in opreme slovenskih dobaviteljev v znanstveno-tehnološkem centru AvtoVAZA (dopoldan so vabljeni obiskovalci razvojniki in nabavniki AvtoVAZA in GM-AvtoVAZA, popoldan pa ruski dobavitelji ter proizvajalci vozil iz sosednjih regij). Drugi dan si bodo slovenski udeleženci ogledali montažno linijo osebnih avtomobilov LADA Kalina, organizirano pa bo tudi srečanje z županom mestne občine Tolyatti ter ogled Tehnološkega Parka »Zhigulevska Dolina« s predstavitvijo inženiring centra za avtomobilsko industrijo in posebne industrijske cone Tolyatti. V sklopu programa prvega dne obiska je predviden tudi sprejem veleposlanika RS Primoža Šelige, ki bo vodil delegacijo in imel dodatno še ločena srečanja z vodstvom AvtoVAZA in Samarske regije.

Podjetje AvtoVAZ je največji proizvajalec vozil v Rusiji in vzhodni Evropi in največje podjetje v Samarski regiji Ruske federacije. Zaposluje 66.000 ljudi, z letošnjim letom pa je vodenje prevzel Bo Andersson. Podjetje proizvaja na dveh proizvodnih lokacijah v Togliattiju in Izhevsku, ima sodobni razvojno-raziskovalni center. Do sedaj so proizvedli več kot 27 milijonov avtomobilov, njihov tržni delež predstavlja 20 % ruskega trga osebnih vozil, trenutno pa proizvajajo pet družin osebnih avtomobilov blagovne znamke LADA (Granta, Largus, Kalina, Priora in Lada 4x4). Vsako minuto montažne linije zapusti eno vozilo. V podjetju je sedem glavnih delov proizvodnje, ki se razprostira na šestih hektarjih in štirih milijonih kvadratnih metrov proizvodnih in skladiščnih površin in obsega: livarno, presernico, pogone, šasijo in glavno montažo, plastične dele, testno proizvodnjo in vzdrževanje. Podjetje ima potrjen razvojni program do 2020 in je enakopraven del zveze Renault-Nissan. AvtoVAZ že postaja podjetje, kjer se bo proizvajalo 1,5 milijona osebnih vozil blagovnih znamk LADA, Renault in Nissan. Prav tako načrtujejo proizvodnjo 9 novih modelov vozil LADA na skupnih platformah ter 40 % tržni delež vozil LADA, Renault in Nissan na ruskem trgu.

Podjetja iz Slovenije in Samarske regije Ruske Federacije postajajo pomembni partnerji v mednarodnih projektih ter v razmerah, ko se še vedno spopadamo z gospodarsko krizo, pridobivajo na pomenu. K izboljšanju gospodarskega sodelovanja med državama je pripomoglo tudi sodelovanje na področju avtomobilske dobaviteljske industrije, za katero vrata že več let uspešno odpira Slovenski avtomobilski grozd (ACS) tudi z izvedbo projekta UNIDO (Omogočanje vstopa v globalne dobaviteljske verige za proizvodna podjetja iz avtomobilske dobaviteljske verige v Samarski regiji). Poleg vzpostavitve grozda ter prenosa znanja in tehnologij je pomemben dosežek tega projekta tudi vzpostavitev neposrednih povezav in tehnične podpore med slovenskimi in ruskimi dobavitelji in partnerji na področju avtomobilske industrije. ACS je vzorčni primer sodelovanja z Rusko federacijo. Delovanje na ruskem trgu poteka na dveh ravneh; in sicer na strateški, ko preko projekta razvoja mreže podjetij in razvojnih institucij prek partnerstva Slovenije z UNIDO-m zagotavljamo dolgoročno prisotnost slovenske avtomobilske industrije na ruskem trgu, ter na operativni ravni, kjer nudimo podporo slovenskim sistemskim dobaviteljem ter malim in srednjim podjetjem pri vstopu na ruski trg. Rezultati so zelo spodbudni, saj je v letu 2009 trgovska menjava znašala 24 milijonov evrov, pri čemer je sodelovalo le 10 podjetij, v letu 2012 pa je 23 podjetij ustvarilo več kot 75 milijonov evrov izvoza ter dodatnih 40 milijonov evrov v konsolidiranih bilancah mešanih podjetij.


Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, T 01 2361 735, E: dunja.podlesnik@acs-giz.si

Več o ACS:
Slovenski avtomobilski grozd (ACS) je interesno združenje slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, ki že več kot deset let vso energijo vlaga v rast in razvoj svojih članov. V preteklem obdobju smo prav na podlagi lastnega znanja in z intenzivnim vlaganjem v tehnologijo ter razvoj prerasli iz majhne skupine med seboj nepovezanih podjetij in institucij v tesno povezano mrežo razvojnih partnerjev večine najpomembnejših svetovnih proizvajalcev avtomobilov. Danes ACS povezuje 64 podjetij in institucij znanja z več kot 20 tisoč zaposlenimi. Podjetja ustvarijo več kot 3,3 milijarde evrov, od tega prek 80 odstotkov izvoza. Skupaj s proizvajalcem vozil REVOZ v Sloveniji to predstavlja kar 21 odstotkov celotnega slovenskega izvoza in 10 odstotkov BDP.

Nazaj