Veliko zanimanja podjetij za izobraževanje o implementaciji standardov kakovosti v avtomobilski industriji AQUA

24. 09. 2014 | Novice

Ljubljana, 24. september 2014 – Slovenski avtomobilski grozd (ACS) bo od 30. septembra do 2. oktobra organiziral tridnevno modularno izobraževanje, na katerem bodo dobavitelji avtomobilski industriji pridobili potrebna znanja za uspešno integracijo različnih standardov kakovosti v svoje izdelke. Zanimanja slovenskih podjetij za izobraževanje je veliko, saj so tovrstna znanja ključnega pomena za uspešno vključevanje v razvojne projekte v avtomobilski mehatroniki.

Slovenski avtomobilski grozd ACS je partner v projektu AQUA (Knowledge Alliance for Training Quality and Excellence in Automotive), enem od le štirih pilotnih projektov, izbranih v letu 2012, v okviru programa Evropske komisije Erasmus+. Glavni cilj projekta je razvoj kompaktnega izobraževanja, ki integrira različne standarde kakovosti v avtomobilski industriji (Automotive SPICE®, ISO 262626 in Sig Sigma).

Kot je pojasnil eden izmed predavateljev na izobraževanju Damjan Ekert iz ISCN, mehatronski sistemi v avtomobilski industriji vse pogosteje nadomeščajo mehanske oziroma hidravlične sisteme. Danes elektronika in programska oprema nadzirata približno 70 % vseh funkcij sodobnega avtomobila, nekatere študije pa napovedujejo, da bo ta številka v prihodnosti  90 in več odstotkov. Zato proizvajalci motornih vozil v postopku ocenjevanja in izbire dobaviteljev že predvidevajo določitev pogodbenih zahtev, vezanih na kakovost opreme dobavitelja ter zmogljivost dobavitelja programske opreme, tako pred izvedbo naročila kot po njej. V okviru obsežne pobude interesne skupine SPICE User Group in Procurement Forum so skupaj z glavnimi proizvajalci motornih vozil izdali pobudo Automotive SPICE®, da razvijejo skupni okvir za ocenjevanje dobaviteljev v avtomobilski industriji. Rezultat je objava ocenjevalnega procesnega modela Automotive SPICE® skupaj s pripadajočim procesno-referenčnim modelom, ki temelji na standardu ISO / IEC 15504-5:2006.

Mednarodni standardi in normativi za razvoj kakovosti (Automotive SPICE ®, ISO / IEC 15504), funkcionalne varnosti (ISO 26262, IEC 61508) in Lean Six Sigma (proizvodnja in kakovosti procesa) so tako postali hrbtenica avtomobilske in dobaviteljske industrije. Dobavitelji, tudi mali in srednje veliki, ki želijo uspeti na tem področju, morajo vse te standarde implementirati.
Trenutno je na tržišču vrsta tečajev za posamezen standard, manjka pa izobraževanje, ki bi ponujalo celovit in integriran pogled na vse omenjene standarde. V projektu AQUA pa so se lotili tega izziva in izdelali modularno izobraževanje po smernicah ECQA, ki ga letos izvajajo v Nemčiji, na Češkem, Nizozemskem, v Avstriji in Sloveniji. Zanimanja slovenskih podjetij za izobraževanje je veliko, saj so tovrstna znanja ključnega pomena za uspešno vključevanje v razvojne projekte v avtomobilski mehatroniki.


Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, T: 01 2361 735, E: dunja.podlesnik@acs-giz.si

Nazaj