ZAKLJUČKI NEMŠKEGA AVTOMOBILSKEGA VRHA

V torek, 17.11.2020 v večernih urah je med kanclerko Merkel, resorno pristojnimi zveznimi ministri, avtomobilskimi proizvajalci, največjimi avtomobilskimi dobavitelji ter predstavnik sindikatov v virtualnem formatu potekal avtomobilski vrh. Slednji velja za redno obliko srečevanja med zvezno vlado in deležniki nemškega avtomobilskega sektorja.

Udeleženci avtomobilskega vrha so dosegli tri stebrni dogovor v skupnem znesku 3 mrd EUR, katerih glavni namen je nemško avtomobilsko industrijo, ki v svoji celoti v Nemčiji zaposluje 1 mio oseb, pospremiti na poti zahtevne strukturne spremembe (e-mobilnost).

Tri stebrna pomoč nemški avtomobilski industriji vsebuje naslednje postavke:
1. spodbuda prodaji električnih in hibridnih avtomobilov. Le-te se bodo podaljšale do leta 2025 (znesek pomoči 1 mrd EUR; op.: potrošnik v Nemčiji bo lahko tako računal na premijo 9000 EUR pri nakupu novega električnega oziroma hibridnega avtomobila vse do leta 2025, ni pa še odločeno, ali naj bi se premija letno do leta 2025 degresivno zmanjševala).
2. premije za odslužena tovorna vozila (znesek pomoči 1 mrd EUR), s katero bi se spodbudilo zamenjavo starih tovornih vozil v Nemčiji z novimi tovornimi vozili na električni oziroma vodikov pogon. Zaenkrat naj bi se s premijami subvencioniralo tudi najnovejše dizelske motorje evro norme 6.
3. sklad za prihodnost avtomobilske industrije (znesek pomoči 1 mrd EUR). S skladom na bi se podprlo srednje in dolgoročne projekte vezane na strategije posameznih ''avtomobilskih lokacij'' v Nemčiji, s čemer bi se pomagalo na regionalni ravni podpreti avtomobilske dobavitelje pri njihovi strukturni spremembi.

****

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si

Nazaj