28. MAREC 2022: VPLIV DOGAJANJA V UKRAJINI NA AVTOMOBILSKO INDUSTRIJO

 

UKRAJINSKI AVTOMOBILSKI GROZD SPOROČA, DA PODJETJA V UKRAJINI DELAJO  

Prejšnji teden smo se v sklopu EACN Talks pogovarjali s predstavnico Ukrajinskega avtomobilskega grozda, ki nam je sporočila nekaj pomembnih dejstev glede avtomobilske industrije v Ukrajini.
Slika: Prisotnost tujih avtomobilskih podjetij v Ukrajini v številkah 

Slika: Lokacija proizvodnih podjetij v Ukrajini  

POMEMBNO SPOROČILO je bilo tudi to, da podjetja v zahodnem delu že več kot 10 dni normalno obratujejo v dveh izmenah ter normalno dobavljajo v EU. Glede na njihove informacije, so kupci povišali količine nabav in tako so podjetja svoje kapacitete povečala.
Želijo in potrebujejo delujoče gospodarstvo, imajo visoko usposobljene kadre in podjetja.
Vsekakor je situacija grozna, vendar si ukrajinska podjetja želijo delati in biti vključeni v dobavne verige tudi avtomobilske industrije. 

 

RENAULTOVA SITUACIJA V RUSIJI 

Renault je že objavil, da ustavlja svojo proizvodnjo v celotni Rusiji.
Za Renault pa predstavlja Rusija drugi največji svetovni trg in drugo svetovno industrijsko lokacijo. To predstavlja skoraj 20 % njegove prodaje in obsega proizvodnje po vsem svetu. Proizvodnje Renaulta v mestih Togliatti, Izhevsk in Moskva so torej lani proizvedle skoraj 500.000 vozil, od tega skoraj 300.000 v Togliattiju, 100.000 v Izhevsku in 100.000 v Moskvi.

Dodajamo vam predstavitev novice, ki jo je pripravil Inovev, ki si jo lahko ogledate tukaj.

Vir: INOVEV

 

POMOČ UKRAJINI IN BEGUNCEM V OBLIKI IT OPREME

V ACS v imenu Službe za digitalno preobrazbo ponovno naslavljamo vse, ki lahko pomagate Ukrajini z IT opremo za civilne namene ali beguncem v Sloveniji, predvsem otrokom pri njihovem izobraževanju, da to storite na enega od navedenih načinov.

Kot navajajo v Službi za digitalno preobrazbo, »….. da vojna še traja, da je še ni videti konca ter da IT opremo namenjeno za civilne namene Ukrajina še naprej potrebuje…...«.
(a) Opremo za UA lahko donirate kot samostojni donator. Opremo se lahko dostavi v Logistični center ZIR LJUBLJANA, Skladišče Roje F3, Obvozna pot (brez številke), Ljubljana. Dostava je možna vsak delavnik med 8.00 in 11.00 uro. Potrebna je predhodna najava na elektronski naslov dlcroje@urszr.si s sledečimi podatki: ime in priimek dostavljavca, registrska oznaka vozila, količina in vsebina paketov, prejemnik.
(b) Rabljeno opremo, ki jo donirate za UA begunce v Sloveniji, bo sprejemal Duh časa, katerega prostovoljci jo bodo reinštalirali, popravili, zamenjali, … Zaenkrat Duh časa nima prostorov à če ima kdo/organizacija proste prostore od 50m2, internetno linijo, elektriko in lahko te prostore začasno donira Duhu časa (zastonj), vas bom povezal z g. Ugovškom. Glede prostorov Duh časa ni zahteven. Ko bodo prostori zagotovljeni, bo Duh časa lahko deloval in sprejemal opremo.
(c) Opremo za Ukrajinske otroke v Sloveniji lahko donirate tudi direktno na Amcham, kontakt katja.cencur@amcham.si
(d) Ter seveda ostale organizacije kot so Rdeči križ, Karitas, …

Pa še ena prošnja: Služba za digitalno preobrazbo zbira informacije o tem, kaj se donira za UA ali za UA begunce v Sloveniji. Hvaležni bi bili, če jim pošiljate te informacije. Zagotavljajo anonimnost in agregacijo podatkov na nivoji koordinatorja. g. Mitje Kobeta mitja.kobe@gov.si

 

 

Nazaj