DELAMO PRAVE STVARI V PRAVEM TRENUTKU

Na kratko o EVTech4U

EVtech4U je tri leta staro podjetje s 6 zaposlenimi, ki se ukvarja z rešitvami na ključ na področju polnjenja električnih vozil. Svojim strankam zagotavlja celostno svetovanje in vrhunsko ponudbo EV polnilnic s sočasno strokovno montažo, zanesljivim vzdrževanjem in brezskrbno uporabo. Podjetje vodi njegov ustanovitelj Mauricio Sardi, Kolumbijec z bogatimi mednarodnimi izkušnjami na področju finančnega svetovanja, bančništva in prava. Mauricio je pred prihodom v Slovenijo, kjer ima družino, 12 let delal v Londonu in dve leti v Singapurju. Zdaj pa želi v naši državi in širše prispevati k učinkoviti in kakovostni postavitvi za elektromobilnost nujne polnilne infrastrukture in vsega kar je z njo povezano.

EVTech4U v svoje rešitve integrira ene izmed najboljših tehnologij na trgu, tako da njihovi kupci dobijo res najboljše.

Dekarbonizacija prometa in porast električnih vozil zahtevata tudi učinkovito in kakovostno polnilno infrastrukturo. V naslednjih letih se bo očitno na tem področju še posebej veliko dogajalo. Letos poleti je bila v Evropski uniji namreč sprejeta uredba, ki med drugim določa, da morajo biti vzdolž glavnih prometnih koridorjev EU-ja do leta 2025 na vsakih 60 kilometrov postavljene hitre polnilne postaje z močjo najmanj 150 kW za avtomobile in kombinirana vozila ter najmanj 350 kW za težka vozila.

Velika priložnost za podjetja, ki se ukvarjajo s tem poslom. Med njimi je tudi EVtech4U, ki ima s postavitvijo polnilnega omrežja velike načrte. Kakšne, nam je v intervjuju zaupal njegov direktor in ustanovitelj Mauricio Sardi, ki med drugim tudi pravi, da naša država zaenkrat prepočasi gradi polnilno infrastrukturo, nujno potrebno za vpeljavo učinkovite elektromobilnosti, s katero namerava EU med drugim zmanjšati izpuste strupenih in nevarnih plinov iz vozil v ozračje.

Če bi morali EVTech4U predstaviti s tremi besedami, katere tri bi uporabili?

Prvo je ZAUPANJE. Brez tega ne moremo imeti dobrega odnosa z našimi strankami, kupci. Druga je TEHNOLOGIJA, saj uporabljamo ene izmed najboljših tehnologij na trgu, ki jih integriramo v naše rešitve, tako da naši kupci dobijo res najboljše. Tretja pa je DOLGOROČEN ODNOS, ker z našimi kupci ne sodelujemo le v času, ko jim gradimo in postavljamo polnilno infrastrukturo ampak tudi kasneje, ko jo uporabljajo.

Direktor Mauricio Sardi, strokovnjak s področja finančnega svetovanja, bančništva in prava je pred prihodom v Slovenijo 12 let delal v Londonu in dve leti v Singapurju.

Ste še zelo mlado podjetje, a je za vami že kar nekaj projektov. Na kaj ste najbolj ponosni v teh dveh letih?

Najbolj sem ponosen na to, da smo v tako kratkem času postali svetovalci za trajnostno mobilnost švedski Ikei. Zelo dobro sodelujemo tudi s Petrolom in drugimi največjimi ponudniki najboljših polnilnih tehnologij za električna vozila na svetu. Zelo pa se že veselim tudi najbolj aktualnega projekta, to je zbiranja investicijskega kapitala za izgraditev polnilne infrastrukture, ki bo omogočila prehod na trajnostno mobilnost velikemu številu podjetij. Vse to me navdaja z optimizmom, da delamo prave stvari v pravem trenutku.

V bližnji prihodnosti bo zelo pomembna izgraditev polnilne infrastrukture. To od držav članic pričakuje tudi EU, saj je tovrstna infrastruktura nujna za učinkovito delovanje elektromobilnosti in množično uporabo električnih vozil. Kako pa se v Sloveniji razvija to področje?

V tem kratkem času odkar smo prisotni na slovenskem trgu je Slovenija po mojem mnenju naredila premalo pri izgradnji polnilne infrastrukture. Vse gre prepočasi. Španija in Portugalska, ki sta po prodaji električnih vozil podobni kot Slovenija, delata na tem področju veliko večje in hitrejše korake. Kljub temu vse več ljudi v Sloveniji začenja razumeti to področje in ga jemlje resno. Povpraševanje se povečuje. Vse več je podjetij, ki elektrificirajo svoj vozni park, za to pa potrebujejo tudi ustrezno polnilno infrastrukturo. Zdaj je pravi čas, da to skupaj uredimo kar se da hitro.

EVTech4U sestavlja visoko usposobljena ekipa strokovnjakov za prestrukturiranje trajnostnega modela mobilnosti v podjetjih.

Pri tem jim seveda lahko pomaga tudi vaše podjetje. Kje ste še posebej dobri?

V našem podjetju uporabljamo ene najboljših tehnologij na trgu, to je najboljši hardware, software, sistem za upravljanje z energijo in podobno. Naša ekipa je visoko usposobljena. Sam sem sodeloval pri mnogih prestrukturiranjih gospodarskih družb po vsem svetu in zdaj te izkušnje skupaj z ekipo uporabljamo za prestrukturiranje trajnostnega modela mobilnosti v podjetjih. To je predvsem na področju finančnih in pravnih vprašanj, kako ustvariti poslovni model, kako biti bolj konkurenčen, skratka kako biti boljši in bolj učinkovit.

K razvoju pa vam pomaga tudi članstvo v SRIP-u ACS+. Kako?

Ker zagotavljamo rešitve za zeleno in trajnostno mobilnost, in SRIP ACS+ deluje v tem segmentu, je bilo članstvo v tem združenju logična poteza. V njem se povezujemo z velikimi slovenskimi avtomobilskimi podjetji, si izmenjujemo znanje in izkušnje, kar je izredno pomembno, načrtujemo skupne projekte in tako gradimo mrežo partnerjev, s katerimi sokreiramo sodobno mobilnost.

EVTech4U želi v naslednjih petih letih na evropskem trgu postaviti več kot 3500 polnilnic za električna vozila.

Na tem področju je veliko priložnosti. Kje vidite vaše podjetje ob koncu desetletja, leta 2030?

Trenutno smo v pospešeni fazi pogovorov z našimi vlagatelji, da okrepimo našo prisotnost na področju izgradnje in upravljanja polnilne infrastrukture za električna vozila. Čez dve leti se vidimo kot srednje veliko podjetje v Sloveniji, Hrvaški in Italiji, kasneje pa želimo naše delovanje razširiti še na Francijo in druge evropske trge. V naslednjih petih letih želimo v teh državah postaviti več kot 1500 ultra hitrih in 1000 manjših polnilnih postaj ter s tem postati eno največjih slovenskih podjetij na tem področju v Evropski uniji.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Erik Blatnik, 01/ 236 17 35, erik.blatnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj