Elvez d.o.o.: Strojni vid za detekcijo napak na površinah z visoko odbojnostjo

26. 04. 2017 | Nagrajene inovacije

Uspeh prodaje je odvisen od proizvodov, ki so visoke kvalitete in s svojo estetiko naredijo vtis na kupca. Malo industrij se temu lahko upre. Upreti pa se ne more niti avtomobilska industrija niti porabniki elektronike niti industrija bele tehnike.

V tem kontekstu človeški vizualni sistem še vedno šteje kot edino optično merilo. V vsakem primeru je taka ocena površine nepomembna, saj se zanaša na subjektivno oceno človeka. Vizualna in subjektivna ocena je odvisna od dejavnikov kot so izkušnje in počutje na dan ocenjevanja.

Integriran sistem za zagotavljanje kakovosti za popolni pregled izgleda ukrivljenega plastičnega kosa s površino visoke odbojnosti v preteklosti še ni bil predstavljen. Na področju predelave plastičnih mas je bilo moč opaziti praske in lokalne napake, pa še to samo na ravnih površinah. Iz meroslovnega vidika je zaznava napak na velikih in ukrivljenih kosih izdelanih za namene avtomobilske industrije predstavljala velik izziv oziroma velja celo za nerešljiv problem.
V podjetju ELVEZ d.o.o. iz Višnje Gore se izdelali prototipno robotsko celico s strojnim vidom za detekcijo napak na površinah z visokim sijajem. Razvili so sistem za popoln pregled prostorskega plastičnega kosa s površino z visokim sijajem.

Dokazali so:
1. Detekcija in vrednotenje napak na površinah z visokim sijajem.
2. Rešitev za analizo kompleksih površin s topografskimi napakami.
3. Sistem omogoča merjenje in vrednotenje različnih aspektov površinske odbojnosti.
4. Rešitev omogoča človeku podobno vizualno zaznavanje površin.
5. Strojni vid omogoča detekcijo napak v realnem času

 

Za inovacijo so prejeli Rektorjevo nagrado Univerze v Ljubljani.

Več o inovaciji si lahko preberete na povezavi http://www.elvez.si/slo/elvezova-razvojna-ekipa-osvojila-rektorjevo-nagrado/

elvez

 

****

 

Nazaj