EU KOMISIJA NAJ PREPREČI UVEDBO CARINSKE TARIFE NA e-VOZILA

Ker sta do izteka pravil o poreklu (RoO Rules) iz sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom (TCA Agreement) le še slaba dva meseca, evropski proizvajalci vozil pozivajo predsednico EU komisije Ursulo von der Leyen k triletnemu podaljšanju obstoječih pravil. S tem želijo preprečiti uvedbo nepotrebne 10-odstotne carinske tarife za prodajo EU električnih vozil v Združenem kraljestvu.

Združeno kraljestvo je ena najboljših destinacij za izvoz v Evropski uniji izdelanih električnih vozil. Leta 2022 je bil namreč več kot eden od desetih avtomobilov, ki jih v Združeno kraljestvo izvaža EU, električen. Evropski proizvajalci avtomobilov, ki delujejo v združenju ACEA zato opozarjajo, da bi lahko neukrepanje na področju carinskih tarif proizvajalce vozil v EU v naslednjih treh letih stalo 4,3 milijarde evrov. To bi lahko bistveno zmanjšalo proizvodnjo električnih vozil za okoli 480 tisoč enot, kar ustreza proizvodnji dveh avtomobilskih tovarn povprečne velikosti.

Pismo Ursuly von der Leyen si preberite na spletni strani združenja ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj