EVROPSKA UNIJA IZBOLJŠUJE PODROČJE STANDARDNIH PATENTOV

Evropsko združenje avtomobilskih dobaviteljev CLEPA pozdravlja v Evropskem parlamentu sprejeto spremenjeno in izboljšano uredbo o standardnih patentih za nove tehnologije, kot so 5G, Wi-Fi, USB, JPEG. Ta namreč povečuje preglednost in izenačuje konkurenčne pogoje za imetnike patentov, kot so velika telekomunikacijska podjetja in njegove uporabnike, kot so proizvajalci vozil.

Dobavitelji v avtomobilski industriji v EU-ju letno v raziskave in razvoj vložijo 30 milijard evrov in registrirajo več kot 39.000 patentov, s čimer pomembno spodbujajo prihodnost mobilnosti. Zato potrebujejo sistem upravljanja, ki zagotavlja, da se licenca za standardne patente podeljuje pod resnično poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi pogoji. Predlagana uredba o bistvenih patentih se tako prilagaja digitalni preobrazbi v mobilnosti in zagotavlja učinkovit način za preprečevanje monopolov in zaščito poštene konkurence.

Več o tem si preberite na spletni strani CLEPE.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10 % k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj

Aktualni dogodki ... Vsi dogodki