PRIMERJAVA PRODAJE OSEBNIH VOZIL NA TREH NAJVEČJIH GLOBALNIH TRGIH V Q1/2022

Analiza prvih treh mesecev leta 2022 kaže na močan upad prodaje osebnih avtomobilov v Evropi (-10,7 %) in ZDA (-16,5 %).

Po drugi strani pa se je na Kitajskem prodaja osebnih avtomobilov v prvem četrtletju 2022 povečala za 9,1 %, vendar je za marec opaziti stabilizacijo prodaje (-0,6 %).

Če pomanjkanja polprevodnikov še ni konec, so se po invaziji Rusije na Ukrajino dodala še druga pomanjkanja kot so surovine in nekateri rezervni deli, ki so nastala zaradi prekinitev proizvodnje v avtomobilskih tovarnah. Več proizvajalcev avtomobilov je moralo začasno zapreti svoje proizvodne obrate zaradi pomanjkanja komponent, proizvedenih v Ukrajini.
Poleg tega je od marca 2022 Kitajsko znova prizadel nov val Covid-a, ki vpliva na lokalno proizvodnjo avtomobilov in s tem na prodajo.
Dejstvo je, da Evropa in ZDA v prvem četrtletju 2022 kažejo strm upad prodaje osebnih avtomobilov, medtem ko Kitajska še naprej napreduje, kar postavlja vprašanje tega izkrivljanja na svetovni ravni.
Če upoštevamo pomanjkanje polprevodnikov, se zdi, da Kitajska zaradi tega manj trpi. Glede posledic vojne v Ukrajini je očitno, da so najbolj prizadeti proizvajalci avtomobilov v Evropi.

Vir: INOVEV

 

Nazaj