REGISTRACIJA VOZIL V EU NARAŠČA

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov ACEA ugotavlja, da se je avgusta avtomobilski trg EU povečal že trinajsti mesec zapored, in sicer za 21 odstotkov oz. skoraj 790.000 registriranih vozil. Čeprav je avgust običajno počasnejši mesec za prodajo avtomobilov, dvomestna rast kaže, da trg EU ponovno okreva po lanskem pomanjkanju sestavnih delov.

Dokaj visoka rast novo registriranih vozil je bila dosežena na večini EU trgov, vključno s tremi največjimi, to je Nemčijo, Francijo in Italijo. Pri tem je tržni delež baterijskih električnih avtomobilov avgusta prvič presegel 20 odstotkov in letos že drugič prehitel prodajo dizelskih vozil, ki še vedno pada. Tako so električna vozila postala tretja najbolj priljubljena izbira za nove kupce avtomobilov.

Več o tem si preberite na spletni strani združenja ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj