ŠTEVILO NOVOREGISTRIRANIH VOZIL RASTE ŽE ŠESTNAJSTI MESEC ZAPORED

Novembra se je število novoregistriranih vozil v Evropski uniji znova povečalo, že šestnajsti mesec zapored, in sicer za skoraj 7 odstotkov. Še vedno raste tržni delež električnih avtomobilov, medtem ko deleža dizelskih in bencinskih avtomobilov nenehno padata.

V primerjavi z istim obdobjem lani, so novembra največ novih avtomobilov registrirali v Italiji (+ 16,2 %) in Franciji (+ 14 %), medtem ko so v Nemčiji prejšnji mesec zabeležili skoraj šestodstotni padec, ugotavljajo v Evropskem združenju proizvajalcev avtomobilov ACEA. Ljudje še vedno najraje kupujejo avtomobile na bencinski pogon, novembra je bil njihov tržni delež, čeprav pada, še vedno skoraj 33 odstoten. Sledijo hibridni električni avtomobili z dobrimi 27 odstotki in baterijski električni avtomobili s 16-odstotnim tržnim deležem. Dizelska vozila na četrtem mestu so novembra predstavljala 12-odstotni delež, kar je za dve odstotni točki manj kot v istem obdobju lani.

Več o tem si preberite na spletni strani združenja ACEA.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10 % k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj