VLADA IN SLOVENSKA AVTOMOBILSKA DOBAVITELJSKA INDUSTRIJA V HIDRII ZA MISIJO GREMO

Spodnja Idrija, 12. oktober 2021 – Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša ter ministri in državni sekretarji ministrstev in vladnih služb so se danes sestali z največjimi slovenskimi podjetji v avtomobilski dobaviteljski industriji. V prostorih Hidrie v Spodnji Idriji so skupaj iskali in našli možnosti dolgoročnega sodelovanja gospodarstva, znanosti in vlade v misiji GREMO, katere primarni cilj je vzpostavljanje inovacijske platforme za povišanje konkurenčne sposobnosti slovenske dobaviteljske avtomobilske industrije na področju zelene mobilnosti prihodnosti in za doseganje in utrjevanje njenih vodilnih pozicij v izbranih segmentih.

Foto: Hidria d.o.o.

Prebojne inovativne rešitve zahtevajo prebojne inovativne modele sodelovanja. Zato se je 10 najvidnejših članov/podjetij ACS-a, Slovenskega avtomobilskega grozda (Domel, Hidria, Iskra Mehanizmi, Kolektor, LTH Castings, SIJ Acroni TAB, Talum, TPV in Unior) povezalo v prebojne inovacije usmerjeno iniciativo ter po vzoru Evropske unije podalo pobudo za oblikovanje misije na področju zelene mobilnosti GREMO (GREen MObility). S tem partnerji uvajajo nov pristop za doseganje pospešenega razvoja slovenskega gospodarstva v partnerstvu z vlado/državo in znanostjo. Na tej podlagi skupaj oblikujejo misijo GREMO s podporo različnih ministrstev za oblikovanje novega modela inoviranja in umestitve naše države med inovacijsko naprednejše v Evropskem prostoru.

Jedrni partnerji se bodo s celo avtomobilsko dobaviteljsko verigo lotili velikih izzivov, ki jih prinaša zelena mobilnost prihodnosti.

Razvijali in izdelovali bodo nove inovativne rešitve in izdelke za elektrificirano mobilnost, razvijali vrhunske proizvodne tehnologije zanjo, pospešeno uvajali napredno robotiko, avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje in vseh poslovnih procesov po načelu Industrije 4.0, zagotavljali rešitve krožnega gospodarstva v proizvodnih procesih ter na ta način pomembno pripomogli k zniževanju okoljskega odtisa. Pri tem se v svojem razvoju osredotočajo na najsodobnejše inovativne rešitve za visokoenergetsko učinkovite električne pogonske sklope, napredne rešitve za shranjevanje in kreiranje električne energije ter ekstra lahke reciklabilne materiale na osnovi bio materialov.

Slovenski dobavitelji avtomobilski industriji v tujino neposredno izvozijo preko 80 odstotkov svoje proizvodnje, kar predstavlja več kot 20 odstotkov celotnega slovenskega izvoza.

Projekt GREMO bo lahko omogočil rast prodaje slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije iz sedanjih 3 milijard EUR na 5 milijard EUR v letu 2030, 2.500 dodatnih visoko strokovnih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, povečal bo dodano vrednost na zaposlenega v tej za Slovenijo ključni industriji iz sedanjih 50.000 EUR na preko 70.000 EUR in posledično tudi povečal letne prispevke in davke te skupine v proračun iz sedanjih 280 milijonov EUR na 360 milijonov EUR letno do leta 2030 in omogočil naslednji cikel skupne rasti.

****
Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01 /236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si

Nazaj