ŽEPNI VODNIK ZA AVTOMOBILSKO INDUSTRIJO

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) je izdalo uporaben žepni vodnik za EU avtomobilsko industrijo 2023/24. V njem boste našli najnovejše podatke o zaposlovanju, proizvodnji in prodaji, trgovinskih tokovih, vozilih v uporabi, varnosti v cestnem prometu, okolju, inovacijah in obdavčitvi v tej evropsko izjemno pomembni gospodarski panogi.

ACEA-jev priročen referenčni vodnik bo prišel prav vsem, ki jih zanima avtomobilski sektor in s tem povezane politike EU. Najnovejša izdaja ponovno potrjuje, da evropska avtomobilska industrija ohranja globalno vodilno vlogo na področju naložb v raziskave in razvoj. Potrjuje tudi, da evropski trg električnih vozil raste, prav tako proizvodnja vozil v EU in povečanje trgovine. Pri tem se še naprej zmanjšujejo emisije vozil ter poraba energije in vode iz proizvodnje. Zmanjšuje se tudi število smrtnih žrtev v cestnem prometu, zaradi česar EU velja za najbolj varno državo na tem področju.

Poglejte žepni vodnik za avtomobilsko industrijo 2023/24.

**** 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si 

_______________________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %. Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1. in 2. nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj