Hidria AET: Krmilni modul za nadzor "after treatment" sistema

04. 10. 2017 | Nagrajene inovacije

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije, 27. septembra na Brdu pri Kranju, že 15. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Srebrno priznanje je prejelo tudi podjetje Hidria AET, član SRIP ACS+.

Srebrno priznanje so prejeli Jaka Kleč z ekipo - Jani Čebokli, Matija Gaberšček, Aleš Kranjc, Jernej Rejc, Dean Kravos, Andraž Gregorčič, Rok Bizjak, Črtomir Juren.

Krmilni modul CAT SSDM je namenjen krmiljenju ''after-treatment'' sistema na izpušni cevi z namenom znižanja izpušnih plinov v ozračje. Prebojna inovativnost razvitega krmilnika leži v dejstvu, da naprava omogoča hkratno krmiljenje več podsistemov, ki omogočajo tekoče ter okolijsko bistveno manj obremenjujoče delovanje motorja z notranjim izgorevanjem. Primarna funkcija krmilnika je doziranje količine t.i. uree – t.j. posebne industrijske sečnine, ki v katalizatorju izpušnega sistema preko kemijske reakcije znižuje izpust ter trdih delcev NOx – na podlagi ukazov iz motornega računalnika (ECU – engine control unit) preko CAN komunikacije. Dodatno krmilnik v hladnih mesecih krmili gretje posode, kjer je urea shranjena, ter s tem zagotavlja zanesljivo delovanje ''after-treatment'' sistema. Dodatno je omogočeno krmiljenje posebne žarilne svečke v izpuhu, ki nadzoruje funkcijo odžiga saj, kar pripomore k še dodatnemu znižanju trdih delcev NOx.


Kupec rešitve je svetovno znano podjetje Caterpillar. Kupcu inovativna rešitev omogoča zamenjavo standardne rešitve krmiljenja, ki vključuje več navadnih mehanskih relejev, z eno samo enoto. Standardne relejne krmilne enote delujejo enosmerno – rele s strani ECU dobi ukaz za izklop. Novorazviti krmilnik pa omogoča dvosmerni tok informacij, kar do zdaj ni bil standard na tem področju: ECU preko preko CAN vodila posreduje ukaz za izvršitev posameznemu izhodu na krmilniku, po izvršitvi pa posamezni izhod ECU enoti posreduje povratno informacijo. Le-ta vsebuje podatek o napetosti in toku na bremenu vsakega izhoda. Krmilnik omogoča neodvisno in ločeno delovanje 4 izhodov: 1) izhod za grelec v tanku za sečnino (preprečevanje zmrzovanja pozimi) 2) dozirnik sečnine oz. krmiljenje šobe (skrbi za pravilno količino) 3) izhod za žarilno svečko za odžig saj 4) en izhod pa je dodan za morebitno naknadno dodajanje dodatnih aplikacij. Krmilnik nudi tudi vse standardne zaščite, od pretokovnega odklopa, do zaščite kratkega stika, obenem pa izključuje možnost obrabe ali zlepljenja kontaktov (pogosti težavi pri mehanskih relejih). Nadomestitev 4 relejev z enim samim kosom obenem pomeni velik prihranek pri masi izdelka ter teži. Glede na uspešne rezultate prvih testiranj pri kupcu smo prejeli že tudi uradno nominacijo z začetkom proizvodnje predvidenim v letu 2018.

 

****

Nazaj