Hidria Rotomatika, poslovna enota Mototec: Simulacija varjenja okvirjev motociklov

04. 10. 2017 | Nagrajene inovacije

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije, 27. septembra na Brdu pri Kranju, že 15. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Srebrno priznanje je prejelo tudi podjetje Hidria Rotomatika, PE Mototec, član SRIP ACS+.

Srebrno priznanje je prejel Branko Stanič.

Hidriina inovacija simulacije varjenja aluminijastih ter jeklenih okvirjev za motocikle je poslovni enoti Hidria Mototec kot prvi med dobavitelji v segmentu motociklov omogočila izjemno zanesljive simulacije dimenzijskih deformacij pred samim postopkom varjenja. Pri varjenju različnih komponent v okvir motocikla prihaja do različnih deformacij, kot so zajede in prežiganje, kar vpliva na strukturne lastnosti okvirja. Deformacije so odvisne od postopka zvara, smeri, jakosti, amperaže vara, ter povzročijo milimeterska odstopanja v strukturi okvirja, ki močno vplivajo na vozne lastnosti motocikla, kar ima lahko velik vpliv na kvaliteto ter varnost vožnje. Hidria je na inovativen ter nikoli prej uporabljen način implementirala programsko opremo za procese varjenja, ki že obstaja na tržišču, za povsem nov način industrializacije varjenja, kjer se v tej fazi močneje poslužujemo simulacije varilnega postopka. Preko izračunov z uporabo do sedaj ločeno obravnavanih parametrov (vpenjalne pozicije, jakost vpenjalnih priprav, parametri procesa varjenja) smo kot prvi dobavitelj pridobili izjemno zanesljive podatke o deformacijah, ki se bodo zgodile v samem procesu varjenja.

 

Z implementacijo te izjemno zanesljive simulacije je Hidria bistveno skrajšala večmesečne poizkuse, ki so bili do sedaj potrebni za stabilizacijo procesa varjenja. Skrajšan postopek varjenja je bistveno skrajšal sam čas optimizacije in industrializacije novo pridobljenih naročil okvirjev, kar je botrovalo k pridobitvi velikega naročila s strani kupca BMW, ki je več kot podvojil obseg prodaje Hidrie Mototec ter Hidrii na področju proizvodnje okvirjev za motocikle odprl velike možnosti za pospešeno rast v tej tržni niši. Zelo pozitiven odziv podjetja BMW ter ostalih potencialnih kupcev na uvedbo tega inovativnega postopka v proces je že odprl zanimanje za nove projekte (kupec Ducati). Z simulacijo varjenja je PE Mototec  pridobila izjemne reference med proizvajalci motociklov in lahko upa na nadaljnjo rast prodaje v naslednjih letih.

 

****

Nazaj