TPV d.o.o.: Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju

08. 10. 2018 | Nagrajene inovacije

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije, 26. septembra na Brdu pri Kranju, že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Zlato priznanje je prejelo tudi podjetje TPV d.o.o., član SRIP ACS+.

Doslej so bila vrata motornega vozila opremljena z zadrževalnikom, ki je omogočal zadrževanje vrat vozila na dveh vmesnih položajih med zaprtim in odprtim položajem vrat. Izkazalo se je, da to ne zadostuje, saj lahko z vrati poškodujemo lastno ali sosednje vozilo. Podjetje je zasledilo potrebo po zadrževalnikih, ki bodo zagotavljali brezstopenjsko zadrževanje vrat v katerem koli položaju med obema skrajnima legama.

Inovacija rešuje problem zasnove in realizacije zveznega zadrževalnika vrat motornega vozila, ki potrebuje malo prostora za vgradnjo in omogoča zadrževanje odprtih vrat na katerikoli točki. Inovativen zadrževalnik je lahek, kompakten, zdržljiv, enostaven za izdelavo, montažo, uporabo in ne potrebuje vzdrževanja v življenjski dobi, zato je primeren za velikoserijsko industrijsko proizvodnjo. Z inovativno rešitvijo podjetje nudi korist tako proizvajalcem vozil kot tudi uporabnikom.


Inovatorji: mag. Mirko Zupanc, mag. Vili Malnarič, Jurij Švegelj, Miran Podpečan, Marko Malnarič, Mitja Drenovec, Aleš Jakša, Tadej Verce, Dušan Šimec, Matevž Masilo, Boštjan Judež

 

****

 

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si

________________________________________________________________________________________________

Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %.
Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1 in 2 nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj