ACS oddal pobude za Strategijo pametne specializacije (SPS)

25. 05. 2015 | Novice

Slovenski avtomobilski grozd (ACS) je oddal tri pobude za Strategijo pametne specializacije (SPS), s katerimi se je odzval na javni poziv za opredelitev perspektivnih tehnoloških področij in produktnih smeri, podan s strani Službe vlade RS za razvoj (SVRK). V pobude so vključeni vsi člani ACS ter drugi partnerji iz sektorja, domene pobud pa so Pametne tovarne, Mobilnost in Razvoj materialov.

Opredelitev prioritet v okviru Strategije pametne specializacije (SPS) temelji na izboru tehnoloških področij in produktnih smeri, znotraj katerih ima Slovenija največ zmožnosti za ustvarjanje. Za slovensko industrijo predstavlja odlično platformo za osredotočenje na razvoj, inovacijski potencial in krepitev globalne prepoznavnosti. ACS se je zato odzval na objavljen poziv in pripravil predloge produktnih smeri za večjo konkurenčnost slovenske avtomobilske industrije. Člani ACS so namreč prepričani, da je v naši avtomobilski industriji prisotnih več kot dovolj kompetenc, zmogljivosti in znanj, ki bodo s še učinkovitejšim povezovanjem med slovenskimi podjetji, raziskovalnimi organizacijami in drugimi partnerji to področje dodatno okrepili. Pri pripravi pobud so dali prednost oblikovanju takšne vrste poslovnih idej, pri katerih bo lahko uspešno sodelovalo čim več deležnikov. Glede na izbran interes so se člani in ostali partnerji uvrstili v tri pobude.

Prva pobuda se vključuje v domeno Pametnih tovarn. Ukvarja se z vzpostavitvijo naprednih sistemov za tovarne prihodnosti in sledi usmerjenosti EU k razvoju potreb industrije po pametnih tehnologijah, pametnih proizvodnih procesih, pametnih orodjih in izdelkih, ki bodo produktivnejši, trajnostni ter nadzorovani. Za prodor v tržne niše z višjo dodano vrednostjo in zagotavljanje konkurenčnih prednosti slovenske avtomobilske industrije v pobudi predlagajo sistemski in načrtovan razvoj, ki bo omogočil učinkovitejšo, hitrejšo in cenejšo proizvodnjo. Takšna proizvodnja bo centralno obvladovana, omogočala bo nove poklicne usmeritve in zaposlitve novih strokovnjakov. Pobuda želi inteligentne »i« tehnologije, »i« procese in »i« orodja nadgraditi z elektronskimi komponentami, sistemi obvladovanja podatkov in visoko produktivnimi materiali, ki temeljijo na vrhunskem slovenskem znanju. Cilj pobude je vzpostaviti sisteme za pametne tovarne, v katerih se bo razvijalo in proizvajalo konkurenčne izdelke na tehnološko zahtevnejšem nivoju, to pa bo zagotovilo boljši položaj naših podjetij v tujih avtomobilskih dobaviteljskih verigah in posledično opredelitev Slovenije kot »High–Tech« regije na področju avtomobilske industrije.

Druga pobuda se tiče domene Mobilnost. Opredeljuje strategijo naprednih sistemov za zeleno mobilnost in v skupno vizijo vključuje celo podjetja iz panog, ki se na slovensko avtomobilsko industrijo in mobilnost navezujejo v širšem smislu, z vidika infrastrukture. Slovenski avtomobilski dobavitelji so se v zadnjih 15 letih namreč že uveljavili kot ključni evropski akterji na nišnih področjih izdelave komponent in podsistemov motorjev z notranjim izgorevanjem, hibridnih in električnih pogonskih sklopov za vozila, komponent za zagotavljanje varnosti in udobja itd. Da bi ohranjali konkurenčno pozicijo, pa slovenska avtomobilska industrija potrebuje nadaljnjo finančno in organizacijsko pomoč države, kajti razvojni izdatki so vedno večji. Ker ta pobuda vključuje širok spekter deležnikov, od gospodarstva do raziskovalno-razvojne sfere, se pričakuje, da bi njeni učinki zelo pozitivno vplivali na tehnološki razvoj, zaposlitvene trende, zdravo gospodarsko rast in ohranitev razvojno-inovativnih potencialov v Sloveniji.

Tretja in zadnja pobuda, ki jo je ACS pripravil za Strategijo pametne specializacije, pa je usmerjena v domeno Razvoja materialov. Osredotoča se na proizvodnjo lahkih materialov za vozila prihodnosti, natančneje na napredne kovinske materiale za znižanje mase avtomobila. Aktivnosti, ki jih zajema pobuda, kot so razvoj naprednih materialov, razvoj novih tehnologij preoblikovanja in spajanja ter razvoj inovativnih konstrukcijskih elementov avtomobilov, so pomemben del načrta za trajnostni razvoj, usmerjen v zmanjšanje porabe goriva in škodljivih izpustov. V okviru te pobude bodo partnerska podjetja odprla nov segment razvoja in proizvodnje sestavnih delov in komponent za vozila, to pa bo imelo pomembno vlogo pri oblikovanju evropske mobilnosti v prihodnosti. Odprla bo tudi nova visoko tehnološka in proizvodna delovna mesta ter povečala konkurenčnost podjetij tako na domačem kot na tujih trgih.

Vse tri pobude bodo z realizacijo zagotovo doprinesle k nadaljnjemu razvoju slovenske avtomobilske industrije in vplivale na splošno gospodarsko rast Slovenije. Močen odziv na sodelovanje pri pripravi pobud, s strani čisto vseh članov ACS in mnogih drugih akterjev iz avtomobilske industrije, pa kaže na visoko stopnjo vzajemnega zaupanja in na zavedanje, da brez povezav uspešno delovanje avtomobilskega sektorja v današnjem času ni več mogoče.

***

Dodatne informacije: GIZ ACS, Urška Gluhak, T: 01 2361 735, E: urska.gluhak@acs-giz.si

Nazaj