Ustanovili evropski Svet za izobraževanje za več novih delovnih mest v avtomobilski industriji

10. 02. 2015 | Novice

Ljubljana, 10. februar 2015 – Direktor Slovenskega avtomobilskega grozda ACS Dušan Bušen je nedavno v Bruslju na ustanovnem dogodku o rasti in zaposlovanju Sveta za izobraževanje v avtomobilski industriji uspešno predstavil koncept izobraževanja dobaviteljev v avtomobilski industriji v Sloveniji. Predstavitev je temeljila predvsem na izpostavljanju dobrih praks EU projekta Aqua, ki ga je Evropska komisija podprla v okviru programa vseživljenjskega učenja. Namen Sveta je oblikovati nabor potrebnih znanj in dobrih praks, s čimer bi zmanjšali pomanjkanje ustrezno izobraženega kadra v avtomobilski industriji in dali možnost zaposlitve mladim generacijam.

Svet za izobraževanje v avtomobilski industriji, ki ga je sofinancirala Evropska komisija, je bil ustanovljen na podlagi zaključkov poročila CARS 2020, s katerimi so postavili osnovo za predvidljivi regulativni okvir za avtomobilsko industrijo v naslednjih desetletjih. Svet bo pomagal oblikovati nabor trenutno potrebnih znanj v avtomobilski industriji in predvideti tista, ki bodo iskana v prihodnosti. To bo zmanjšalo pomanjkanje ustrezno izobraženega kadra, podjetja pa se bodo lahko bolj osredotočala na ustvarjanje novih delovnih mest, delovnih prekvalificiranj in preoblikovanj v avtomobilskem sektorju. Evropsko združenje proizvajalcev komponent za avtomobilsko industrijo (CLEPA), ki vodi omenjeni projekt, bo v 18 mesecih skupaj s partnerjema, mednarodnim sindikatom (IndustriAll) in Združenjem evropskih proizvajalcev gum in gumenih tehničnih izdelkov (ETRMA), ustanovilo evropsko platformo, ki bo pomagala oblikovati evropsko zaposlovalno politiko v avtomobilski industriji.

Svet se bo osredotočil na dve bistveni dejavnosti, to je na optimizacijo obstoječih in oblikovanje novih orodij za izobraževalne dejavnosti v avtomobilskem sektorju ter povečanje izmenjave informacij in najboljših praks. Zbrali bodo podatke o trenutno potrebnih znanjih in spretnostih in tistih, za katere se predvideva, da bodo med zaželenimi v prihodnosti. Tako bodo pripravili seznam poklicev, ki bodo v prihodnosti potrebna in tistih, ki bodo počasi izginila. V Svetu se namreč zavedajo, da brezposelnost ostaja trn v peti marsikatere vlade in težava, ki pesti generacije mladih, zato vidijo še toliko večji pomen in nujnost delovanja Sveta za avtomobilski sektor.

Eno izmed dobrih praks je na dogodku izpostavil tudi direktor ACS Dušan Bušen, ki je predstavil koncept izobraževanja v okviru projekta AQUA, ki ga financira Evropska komisija v okviru programa vseživljenjskega učenja. Gre za strateško partnerstvo, ki ima sposobnost vpeljati in nadgraditi vseevropski certicificiran program na področju avtomobilske industrije. Na svetovnem nivoju je to prvi program dodatnega izobraževanja na področju praktične, horizontalne implementacije standardov na področju kakovosti (ISO 15504), varnosti (ISO 26262) in zanesljivosti. Ta program je točno tisto, kar glavni igralci v avtomobilski industriji, kot so DAIMLER, KTM Motorsport AG, ZF Friedrichshafen AG, Magna, BOSCH, MTU in drugi, zahtevajo danes in bodo jutri hoteli vpeljati v svojo dobaviteljsko mrežo v najširšem obsegu. V okviru programa AOUA so razvili nov nabor izobraževanj, ki je razdeljen na štiri področja (uvod, razvoj produktov, upravljanje s kakovostjo in varnostjo, meritev), ta pa so dodatno razdeljena v elemente, ki jih je skupaj 12. Vsak posamezni element oziroma izobraževanje vsebuje štiri poglede (integriran pogled, pogled Automotive Spice, pogled funkcionalne varnosti in pogled s strani 6sigma). Integriran nabor izobraževanj je oblikovan modularno in strokovnjake uči, kako profesionalne kompetence delujejo v najboljših praksah v avtomobilski industriji, modularna struktura omogoča individualne prilagoditve, projekt AQUA pa tudi povezuje skupne koncepte v Automotive Spice, funkcionalno varnost in 6sigma. Novi koncept izobraževanj je bil uspešno preizkušen na 12 izobraževanjih, tudi v okviru ACS, ko se je tridnevnega izobraževanja konec septembra lani udeležilo 22 strokovnjakov iz vrst članov ACS.

Naslednja dogodka, kot je bil omenjeni o rasti in zaposlovanju v Bruslju, bosta potekala 24. junija v Parizu in 1. oktobra v Rimu, zaključna konferenca pa bo februarja 2016 v Bruslju.

 

    

 

 

Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, T 01 2361 735, E: dunja.podlesnik@acs-giz.si

 

Nazaj