Razpravljali so o možnostih medpanožnega sodelovanja avtomobilske in letalske industrije

30. 10. 2014 | Novice

Gradec, 30. oktober 2014 – Na povabilo Štajerskega avtomobilskega grozda AC Styria se je sedem skupin predstavnikov avtomobilskih grozdov iz vse Evrope udeležilo prve konference o mobilnosti, ki je pred dnevi potekala v Gradcu. Namen konference je bil raziskovanje projektov medpanožnega sodelovanja avtomobilske in letalske industrije.

Predstavniki sedmih grozdov, med njimi je bil tudi Slovenski avtomobilski grozd ACS, ki so se udeležili prve tovrstne konference, skupaj zastopajo 1500 podjetij iz avtomobilske in letalske industrije. Poleg iskanja možnosti sodelovanja pri različnih projektih, je bil namen srečanja tudi izmenjava znanja in navezovanje novih poslovnih stikov. Kot so poudarili, bi lahko skupni projekt, ki bi bil hkrati prvi tovrstni v Evropi, zaživel že v letu 2020. Konferenca je še enkrat pokazala, da je vključenost inovativnih rešitev v proizvodnjo ali izdelke edina možnost za evropska podjetja, da ohranijo konkurenčnosti na svetovnem trgu na dolgi rok.
Konference so se poleg predstavnikov grozdov udeležili tudi predstavniki podjetij iz Bolgarije, Nemčije, Nizozemske, Italije in Slovenije ter partnerji štajerskega grozda AC Styria.

Direktor ACS Dušan Bušen je na konferenci predstavil možnost sodelovanja pri izvedbi projekta Poly4EmI (polimeri za nove industrije), katerega glavni cilj je razvoj novih verig vrednosti z uvajanjem naprednih (bio)polimernih materialov v obstoječe proizvode in ustvarjanje novih. Iskanje priložnosti za uvajanje novih naprednih biopolimernih materialov je lahko prvi skupen projekt obeh industrij, ki ga bodo udeleženci konference preverili na skupni delavnici zainteresiranih parterjev predvidoma januarja 2015 v Sloveniji.

Izpostavil je tudi projekt ELMO, katerega glavna tema je elektromobilnost v mestih in regijah. Tema elektromobilnosti povezuje avtomobilsko industrijo, ICT ter energetsko učinkovitost. Projekt se ukvarja z ustvarjanjem novih poslovnih modelov, ki bi vodili do boljše standardizacije v tehnologiji in znanosti ter tako prispevali k rešitvi odprtih vprašanj tega področja na regionalni, nacionalni in evropski ravni.


Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, T: 01 2361 735, E: dunja.podlesnik@acs-giz.si

O ACS:

Slovenski avtomobilski grozd (ACS) je interesno združenje slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, ki že več kot deset let vso energijo vlaga v rast in razvoj svojih članov. V preteklem obdobju smo prav na podlagi lastnega znanja in z intenzivnim vlaganjem v tehnologijo ter razvoj prerasli iz majhne skupine med seboj nepovezanih podjetij in institucij v tesno povezano mrežo razvojnih partnerjev večine najpomembnejših svetovnih proizvajalcev avtomobilov. ACS tako povezuje 61 podjetij in institucij znanja z več kot 20 tisoč zaposlenimi. Podjetja ustvarijo več kot 3,5 milijarde evrov, od tega prek 80 odstotkov izvoza. Skupaj s proizvajalcem vozil REVOZ v Sloveniji to predstavlja kar 21 odstotkov celotnega slovenskega izvoza in 10 odstotkov BDP.

Nazaj