S pravo kalkulacijo cen do boljših poslovnih rezultatov

10. 09. 2014 | Novice

Ljubljana, 10. september 2014 – Slovenski avtomobilski grozd (ACS) želi opozoriti podjetja na pomembnost kalkulacij, saj so prav neupoštevanje pravil ekonomike in slabe ocene možnosti prodaje nemalokrat vzrok za slabo poslovanje podjetij. Zato ACS 18. septembra organizira izobraževanje z naslovom Kalkulacije cen v proizvodnih podjetjih z veliko serijsko proizvodnjo. S tem želi prikazati nekatere možne načine oziroma prijeme pri sestavljanju kalkulacij in predstaviti primere, kako jih sestavljajo v velikem podjetju s serijsko proizvodnjo.

Globoka gospodarska kriza v Sloveniji ni le posledica krize v svetu, ki so jo v prvi vrsti povzročile finančne institucije, temveč je tudi posledica neupoštevanja nekaterih temeljnih pravil ekonomike oziroma neznanja in slabe ocene prihodnjih gospodarskih dogajanj. Do velikih izgub in propadov nekaterih naših podjetij je prišlo tudi zaradi sprejemanja poslovnih odločitev, ki predhodno niso bile preverjene z ustreznimi predkalkulacijami cen proizvodov in storitev oziroma projektov ter zaradi slabih ocen možnosti prodaje. Seveda tudi vnaprej izračunane lastne cene proizvodov in storitev niso povsem zanesljive in tudi ocene možnosti prodaje so vedno malce tvegane, zato pa je treba predkalkulacije sestavljati na več načinov in jih sestavljati tudi za različne obsege in pogoje proizvodnje.

Seminar bo potekal v treh sklopih, in sicer bo možne pristope in metode sestavljanja kalkulacij v proizvodnih podjetjih predstavil mag. Marko Lozej, svetovalec v podjetju LM Veritas. Nato pa bo mag. Jadran Gorjan, vodja področja raziskav tehnoloških in logističnih procesov v Letriki, pojasnil več o določanju časovnih normativov in njihovo uporabo v kalkulacijah. Na koncu pa bo sledila še predstavitev teorije v praksi na primeru sistema kalkulacij v podjetju Letrika.

Namenjen je podjetjem, ki proizvajajo komponente za avtomobilsko industrijo in uporabljajo računalniške programe SAP.


Seminar se bo odvijal na Fakulteti za strojništvo, UL, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana in sicer v predavalnici št. II/4 (2. nadstropje).

PROGRAM SEMINARJA

  Uvodni pozdrav, Dušan Bušen, direktor, GIZ ACS 

09:00 – 10:00

Možni pristopi in metode sestavljanja kalkulacij v proizvodnih podjetjih,
mag. Marko Lozej, svetovalec, LM Veritas d.o.o. 
10:00 – 10:30

Določanje časovnih normativov in njihova uporaba v kalkulacijah
mag. Jadran Gorjan, vodja področja raziskav tehnoloških in logističnih procesov, Letrika d.d.

10:30 - 11:00 Odmor s kavo
11:00 – 11:30 Predstavitev sistema kalkulacij v podjetju Letrika d.d.
mag. Jadran Gorjan, vodja področja raziskav tehnoloških in logističnih procesov, Letrika d.d.
11:30 – Razprava in zaključki

DODATNE INFORMACIJE

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na E: dunja.podlesnik@acs-giz.si ali na telefon 01 236 17 35.

Vabilo in prijavnica v .pdf. Zadnji rok za prijavo je 16. september 2014.

Nazaj