Sedmi eko reli

16. 10. 2017 | Novice

V soboto, 14. oktobra, je potekal že 7 Eko reli, ki ga je organiziralo družtvo Planet Zemlja. Letos je prvič potekalo tekmovanje v dveh ločenih kategorijah, električni avtomobili ter vozila s hibridnim pogonom.

Trasa 7 Eko relija je potekala od Ljubljane mimo Ivančne gorice do Žužemberka, kjer je bil prvi postanek postanek. Nadaljevali so do Novega mesta, kjer je udeležence pozdravil novomeški župan. Po postanku se je pot obrnila nazaj proti Ljubljani. Pot nazaj je vodila preko Bogenšperka in Litije do Kongresnega trga, kjer je bil štart in cilj relija.

V kategoriji električnih vozil je zmagovalna ekipa Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet, edina od treh ekip, zmogla 170km dolgo pot brez dodatnega polnjenj. Vozili so vozilo eGolf eUrban ter pokazali odlično poznavanje vožnje z električnimi vozili.

V kategoriji hibridnih vozil je zmagala posadka Avto Snoj, ki je s KIO Nirom hibridom dosegla enga najboljših rezultatov v zgodovini Eko relija saj so dosegli povprečno porabo 2,11litra na 100km.

Tako so letos o zmagovalcu odločale izkušnje vožnje z električnimi vozili.

K izvedbi relija so pripomogli Eko sklad, MO Ljubljana, ECOmeet, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet, Gradbeni Insitut ZRMK, občini Žužemberk in Novo Mesto, podjetja Mak, Gras, Fibran, Pustolovski park Geoss in Tehnološki park Ljubljana z eHrano.

****

Dodatne informacije: SRIP ACS+, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si


Avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva okvirno 10% k bruto družbenemu proizvodu ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu, vsi člani SRIP ACS+ pa, vključujoč vsa področja mobilnosti, prispevajo k bruto družbenemu proizvodu več kot 17 %.
Panoga ustvari 7,5 milijarde evrov letnih prihodkov. V slovenski avtomobilski industriji deluje več kot 100 dobaviteljev 1 in 2 nivoja in več kot 600 poddobaviteljev nižjih nivojev dobaviteljske verige. Poleg tega pa več kot 25 % vseh nagrajenih inovacij Gospodarske zbornice Slovenije izhaja iz avtomobilske industrije.

Nazaj