Slovenski avtomobilski dobavitelji poglabljajo sodelovanje z največjim proizvajalcem vozil na svetu

30. 04. 2014 | Novice

Ljubljana, 30. april 2014 – Samarsko regijo je ob sodelovanju neprofitnega partnerstva "Rusko-slovenski poslovni klub" pred dnevi obiskal izredni in pooblaščeni veleposlanik Republike Slovenije v Ruski federaciji Primož Šeligo kot vodja gospodarske delegacije slovenskih podjetij iz sektorja avtomobilske dobaviteljske industrije, ki sta jo organizirala GIZ ACS, Slovenski avtomobilski grozd in javna agencija SPIRIT Slovenija. V delegaciji je sodelovalo 18 slovenskih podjetij s skupnim prometom 2,8 milijard evrov, kar vključuje tudi njihova nosilna podjetja.

Veleposlanik Primož Šeligo je obiskal delniško družbo AvtoVAZ, kjer se je med spoznavnim obiskom največjega proizvajalca vozil na svetu srečal tudi s predsednikom uprave AvtoVAZ-a Bo Inge Anderssonom. Med srečanjem je direktor Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) Dušan Bušen predstavil razvoj slovenske avtomobilske industrije v zadnjem obdobju, pomen ACS za krepitev sodelovanja med dobavitelji in proizvajalci ter načrtovane aktivnosti, še posebej z zvezo Renault-Nissan in trgom Ruske federacije. Na sestanku so opredelili nadaljnje korake za pospešitev dvostranskega sodelovanja med AvtoVAZ-om in ACS. Veleposlanik je z ožjo delegacijo obiskal tudi proizvodnjo avtomobilov, ki uporablja skupno platformo zveze Renault-Nissan.

V okviru programa obiska Samarske regije se je veleposlanik udeležil odprtja razstave in konference »Dan slovenskih dobaviteljev v AvtoVAZ-u«, kjer je zbrane pozdravil minister za gospodarski razvoj, investicije in trgovino ter podpredsednik regionalne vlade Samarske regije Alexandr Kobenko. Na razstavi so predstavili razstavne eksponate in nove razvojne projekte najpomembnejših slovenskih podjetij na področju avtomobilske industrije. V okviru konference je bilo 13 strokovnih predstavitev slovenskih podjetij.

Ob tej priložnosti je veleposlaništvo Republike Slovenije v Ruski Federaciji organiziralo tudi sprejem veleposlanika, ki se ga je udeležilo ožje vodstvo mestne občine Togliatti, mestnega sveta mestne občine Togliatti in vodstvo AvtoVAZ-a. Sprejema so se udeležili tudi člani neprofitnega partnerstva »Rusko-slovenski poslovni klub«, proizvajalci komponent s področja Samarske regije ter družbenih in izobraževalnih institucij.

Naslednji dan, 25. aprila 2014, je potekalo delavno srečanje veleposlanika, ki ga je spremljal častni konzul Republike Slovenije v Samarski regiji Nikolay Ulyanov, z gubernatorjem Samarske regije Nikolayem Merkuškinom. Sestanka so se udeležili tudi minister za gospodarski razvoj, investicije in trgovino ter podpredsednik regionalne vlade Samarske regije Alexandr Kobenko, predsednik poslovnega sveta za sodelovanje s Slovenijo Edvard Vajno, direktor ACS Dušan Bušen in podpredsednik neprofitnega partnerstva "Rusko-slovenski poslovni klub" Vladimir Putkin. Med srečanjem se je delegacija spoznala tudi z mestom Togliatti in njegovim gospodarskim potencialom ter mestnimi izobraževalnimi ustanovami. Udeleženci so razpravljali tudi o možnostih razširitve sodelovanje med mestom Togliati in Republiko Slovenijo ter zlasti o vzpostavitvi pobratenja med mestoma Togliatti in Novim mestom.

Delegacija 18 slovenskih podjetij je 25. aprila 2014 obiskala proizvodnjo vozil AvtoVAZ, se seznanila z delom tehnološkega parka "Žigulovska dolina" in regionalnega razvojnega centra Samarske regije, obiskali pa so tudi proizvodno infrastrukturo posebne ekonomske cone. Program obiska se je zaključil z obiskom tehničnega muzeja posvečenega K. G. Saharovu.

Izvedbo obiska sta finančno podprli javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Slikovno gradivo je dostopno na povezavi:

https://drive.google.com/folderview?id=0Bx5AmU562aGEN3lCODVFYXVJYkU&usp=drive_web


Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, T 01 2361 735, E: dunja.podlesnik@acs-giz.si

Več o ACS:
Slovenski avtomobilski grozd (ACS) je interesno združenje slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, ki že več kot deset let vso energijo vlaga v rast in razvoj svojih članov. V preteklem obdobju smo prav na podlagi lastnega znanja in z intenzivnim vlaganjem v tehnologijo ter razvoj prerasli iz majhne skupine med seboj nepovezanih podjetij in institucij v tesno povezano mrežo razvojnih partnerjev večine najpomembnejših svetovnih proizvajalcev avtomobilov. Danes ACS povezuje 64 podjetij in institucij znanja z več kot 20 tisoč zaposlenimi. Podjetja ustvarijo več kot 3,3 milijarde evrov, od tega prek 80 odstotkov izvoza. Skupaj s proizvajalcem vozil REVOZ v Sloveniji to predstavlja kar 21 odstotkov celotnega slovenskega izvoza in 10 odstotkov BDP.

Nazaj