Turška delegacija avtomobilske industrije obiskala Slovenijo in krepila poslovne vezi

15. 06. 2017 | Novice

14.6.2017 je Slovenijo obiskala delegacija predstavnikov združenja avtomobilske industrije Turčije OIB. Večino blagovne med državama predstavlja prav avtomobilska industrija vendar so sodelujoči še želeli okrepiti sodelovanja. V okviru obiska na GZS so tako potekala bilateralna srečanja med podjetji.

Srečanja se je udeležila turška veleposlanica v Sloveniji Elsen Altug, ki je pozitivno pozdravila srečanje ter ob tem izrazila zadovoljstvo ob rastoči blagovni izmenjavi med državama.
Izvršni direktor GZS Goran Novković je srečanje izpostavil kot veliko možnost za slovensko avtomobilsko industrijo. Združenje OIB namreč združuje 4454 podjetij iz turškega avtomobilskega sektorja, ki je namočnejša industrijska in izvozna panoga v Turčiji.
Kot je Novković dejal, tudi Sloveniji velik delež izvoza predstavlja prav avtomobilska industrija.
Turška avtomobilska industrija je 14. največja na svetu in na petem mestu v evropskem merilu, je izpostavil član upravnega odbora turškega združenja OIB Ali Ihsan Yesilova. Prepričan je, da lahko državi na tem področju okrepita sodelovanje saj je njihovo glavno tržišče prav EU.
Direktorica ACS Tanja Mohorič je povedala, da je slovenska avtomobilska industrija visoko razvita. Izpostavila je največjo prednost Slovenije, sledenje trendom na vseh področjih. Vsekakor se pa še da marsikaj doseči k večji prepoznavnosti avtomobilske industrije v svetovnem merilu.
Večji del blagovne menjave med Slovenijo in Turčijo predstavlja turški izvoz v Slovenijo. Lani je celotna blagovna izmenjava presegla 1,2 milijarde dolarjev.

Sprejem smo organizirali v povezavi in sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Javno agencijo Spirit.

****

Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, 01/ 236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si

Nazaj