V soboto 8. oktobra 2016 na Eko reliju rekordno majhna poraba

11. 10. 2016 | Novice

Osnovni namen Eko relija (tokrat je potekala že 6. izvedba) je javnost ozavestiti, da je vožnja po cestno-prometnih predpisih in s prilagojeno tehniko bistveno bolj varna, varčna in s tem tudi okolju bolj prijazna. V organizaciji Društva Planet zemlja je torej potekal šesti Eko reli od Ljubljane do Strunjana.

Na reliju je sodelovalo 15 tekmovalnih ekip. Trasa relija je potekala od Ljubljane, preko Rakitne in Cerknice, Pivke, Ilirske Bistrice ter Kozine do Strunjana. Na svoji 170 km dolgi poti so ekipe porabile rekordno malo goriva oziroma energije. Organizator sporoča, da so ekipe skupno porabile le za 99,60 Eur energije.

Tekmovalne posadke so uporabljale različna vozila. Z enim vozilom VW e-Golf od dvajsetih, ki so že testno v uporabi za storitev prevoz na klicEURBAN, je sodelovalo Javno podjetje LPP Ljubljana.  Posadke so preizkusile 5 Toyotinih hibridov in Lexus RX hibrid, ki jih je omogočil Toyota Center Ljubljana. Tekmovalna vozila Renault Megane dci, Renault Clio dci in Nissan Juke dci je omogočilo podjetje Malgaj Ljubljana, ki je organizatorjem pomagalo še z Dacio Sandero in Renaultom Zoe. Vozili Opel Corsa LPG in Opel Astra cdti so omogočili pri Avto Moste, dve vozili Kia Ceed pa so prispevali pri Avto Snoj. Mazda Slovenija je na letošnjem Eko reliju sodelovala z Mazdo 6 SPC.

Nagrado za racionalno uporabo vozila je dobila posadka Agencije za varnost v prometu, ki je s Toyoto Prius za traso relija porabile le 1,7 litra goriva.

Zmagovalec letošnjega relija pa je bila posadka LPP, ki je z vozilom VW e-Golf za 170 km porabila za 1,3 Eura električne energije. VW e-Golf je zmogel traso Eko relija s kratkim 15 minutnim dodatnim polnjenjem na vnaprej načrtovanem postanku v Parku vojaške zgodovine v Pivki, na cilju pa se je pokazalo, da je v baterijah na voljo še za skoraj 50 km energije. Ekipa je do naslednjega Eko relija prejela v hrambo prehodno zastavo Ministrstva za okolje in prostor Zeleni odtis.

Več o dogodku si lahko preberete na Facebook strani Eko relija.

****
Dodatne informacije: GIZ ACS, Dunja Podlesnik, 01/236 17 35, dunja.podlesnik@acs-giz.si

Nazaj